Hoe beginnen met gezonder eten en leven

Vandaag deel ik weer een paar stapjes die ik heb genomen na de genomen stappen in deel 1 om mijn leven om te gooien naar een gezonder en fitter leven…

Naast het meer eten ben ik ook anders gaan eten. Meer ‘nieuwe’ dingen eten & proberen.

Vroeger hield ik mij alleen bezig met calorieën maar ik ging hier nooit dieper op in. Diverse boeken & blogs & studie later weet ik dat alleen calorieën tellen niet genoeg is. Naast calorieën bijhouden is het ook belangrijk te weten hoeveel koolhydraten, eiwitten & vetten je nodig hebt en binnen krijgt. Maar ook vezels zijn belangrijk.

Zo kwam ik erachter dat ik dus teveel koolhydraten binnen kreeg en te weinig eiwitten. Daarnaast ook veelste weinig calorieën overigens, maar dat wisten we al 🙂
Zo kwam ik in ieder geval op mijn zoektocht naar andere producten om mijn eiwitinname te verhogen en koolhydraten te verminderen.
Maar daarnaast wel tegelijkertijd mijn vezelinname te verhogen.

Hierbij wat voorbeelden van mijn ‘kleine’  veranderingen;

I.p.v. (vanille )yoghurt –  ‘magere’ kwark producten
Meer eieren.. gekookt maar ook bijv gebakken ei met meerdere eiwitten. Dan bedoel ik dus i.p.v.2 gebakken eieren, 1 heel ei en 2 eiwitten.
Muesli in de kwark, voor vezelinname. Let op! Cruesli zitten vol met suikers, muesli is beter.
Koeken/repen vervangen door ‘gezondere’ varianten. (minder koolhydraten, minder suikers, meer vezels)

Bij bovenstaande blijft etiketten vergelijken belangrijk om te doen. Zeker als je ermee start maar ook tussendoor. Soms wordt er weleens wat gewijzigd. Kijk & vergelijk.

Er zit nogal een groot verschil in.

Dan nog een struikelblok van mij waar ik nog steeds tegenaan loop.
Groenten en vooral gekookte groenten zijn namelijk totaal niet mijn favoriet. Maar toch heb je groentes nodig..

Daarom neem ik meer rauwkost tussendoor, bijvoorbeeld bij het avondeten een klein bakje gemengde sla gemixt met rauwkost en een gekookt eitje. Maar ook bijv. bij de ‘neutrale’ sperzieboontjes maak ik regelmatig voor mezelf een ‘prutje’ met bv champignons, uitje, paprika, knoflook, peper en zout. Even opbakken en lekker bij de boontjes. Zo eet ik tegelijk meer bonen en dus ook meer groente.

Heb jij er wat aan of misschien nog tips voor mij ( een geen groenteliefhebber en anti-kokkin 😉 ) om meer groente binnen te krijgen ? Of wil je meer weten over calorieen, koolhydraten, eiwitten of vetten ? Laat het me weten 🙂
Liefs,

Geef een reactie