Reflectiemomentje

Zoals ik al vertelde in mijn blog over uitstelgedrag, kijk ik elke keer aan het einde van de maand even terug en blik ik vooruit.
Wat is er gebeurd ? Hoe voelde dit ? Heb ik mijn beschreven plannen/doelen behaald ? Zo ja! Hoe nu verder ? En zo nee, waarom niet ? En wat kan ik doen om ze de komende maand eventueel wel te behalen ?

Op deze manier dwing ik mijzelf om stil te staan, niet alleen bij wat niet lukte. Maar ook bij wat Wél lukte ! Vaak vergeten we de stappen die wel behaald zijn, omdat we altijd maar meer en meer willen, we willen verder.

Soms kijk ik ook wel eens even een paar maanden terug, gewoon om even te kijken waar ik toen bijvoorbeeld tegen aan liep en hoe ik hier nu mee om ga. Zo zie ik weer even waar ik sta, waar ik vandaan kom. Maar ook waar ik heen wil en hoe ik dit denk te bereiken. Gaandeweg kan er nog wel eens iets op je pad komen waar je wellicht niet aan heb gedacht. Waardoor je toch net even een andere route kiest en dat geeft niets. Rome is ook niet in 1 dag gebouwd en ook daarnaartoe leiden er meerdere wegen. Er is niet 1 vaste route, stippel je eigen route uit. 

Door dit telkens te doen bouw ik meer zelfkennis op. Waarom doe ik wat ik doe ? Hoe voelt dat ? Wat doet het met mij ? Zo leer ik van en over mijzelf en kan ik ook steeds beter naar mij zelf luisteren. Ik stop mijn gevoelens niet langer weg, maar kom ze zo onder ogen om ervan te leren.

Door dat ik dit nu al ruim een jaar doe weet ik inmiddels ook dat het niet erg is als ik een doel niet heb gehaald. Dan heb ik niet gefaald ( wat ik vroeger wel dacht ). Nee ’t is een leer moment. Want wilde ik dit doel wel echt ? Zo ja, waarom lukte het dan niet ? En hoe kan ik dit veranderen om het wel te halen? Door op deze manier naar jezelf te kijken en minder af te straffen, zul je uiteindelijk verder komen.

Stel jezelf vooral veel open vragen !

Er is géén goed of fout ! Als dat er wel zou zijn ben je jezelf aan het beoordelen en niet aan het reflecteren.

Reflecteren = onderzoek doen naar de manier van jou handelen, dus hoe je reageert op een bepaalde situatie en hoe dat voelt. Je gevoel is een belangrijk thema waar je uitgebreid bij stil moet staan. Vaak reageren we namelijk vanuit een 1e impuls op een situatie. Je denkt dan niet eerst na voor je iets doet, maar handelt vanuit je emoties of vooringenomen standpunten. Of je eigen gedachtes houden je tegen. 

Wie zichzelf kent, weet waar zijn sterke en zwakke punten liggen. Dit maakt het makkelijker om van je eigen “fouten” te leren, maar ook om samen te werken met anderen.

Doe jij al aan zelfreflectie ? Probeer het eens een aantal maanden ! 

Heb je na deze uitgebreide uitleg nog hulp nodig, ik ben er voor je !

Liefs, 

Geef een reactie