Aardbeien


En ja ! Ook de aardbeien zien we steeds meer in de schappen en worden iets betaalbaarder en roder van kleur 🙂 

Aardbeien staan op de 5e plek van meest gegeten fruitsoorten in Nederland. En dat is ook niet gek, deze heerlijke zoeternij kun je heerlijk zo eten, maar ook met van alles combineren. Daarbij bevatten ze ook nog eens weinig calorieën. Dus super geschikt ook als je op je calorieën let.

Want een schaaltje van 100 gr. bevat maar 29 kcal.
Daarnaast bevatten ze veel Vitamine C nog meer dan sinaasappels. Alleen de kiwi, ja die kunnen ze niet overtreffen. Maar 100 gr. aardbeien bevatten zo’n 60 mg Vitamine C. Vitamine C is goed voor onze weerstand, het is een anti-oxidant. Oftewel bestrijd schadelijke stoffen in ons lichaam zoals bijv. die vervelende griep of verkoudheid. Ennn.. ook niet geheel onbelangrijk, aardbeien bevatten veel vitamine B 11 ( ook wel foliumzuur).

Daarnaast bevatten aardbeien veel kalium. Kalium is goed voor onze bloeddruk en zorgt voor het regelen van de vochtbalans in ons lichaam. Ook is kalium belangrijk voor een goede spiersamentrekking & geleiding van zenuwprikkels.

Een heerlijke, gezonde superfruit kun je dus wel zeggen. De Nederlandse aardbeien zijn er alleen in de zomermaanden.

Bewaren

Ze zijn erg gevoelig en kunnen snel beschimmelen. Door het kroontje erop te laten zitten en ze onafgedekt te bewaren, gaan ze iets langer mee.
In de koelkast kun je ze zo’n 1 tot 3 dagen goed houden.
Op een koele plek 1 dag.
Ze zijn erg makkelijk in te vriezen en dan kun je ze wel 8 maanden tot 1 jr. bewaren.

Recept ideetjes

Aardbeien zijn heerlijk zo uit het knuistje maar ook in tal van recepten.
Zoals;
– (Magere) Kwark met muesli, kaneel & aardbeien
– Rijstwafel met aardbeien
– IJswater met limoen, aardbei & munt
– Smoothie met melk/kwark, aardbeien, banaan & cranberry’s. ( Voor een smoothie kun je ze ook heerlijk vanuit de vriezer gebruiken )
– Maar ook zijn ze heerlijk op bijv. je pannenkoek, je boterham, een cracker, door je (groene) salade en nog zoveel meer.

Heb jij nog een lekker recept met aardbeien ?

Ik ben benieuwd! 

Liefs,

Geef een reactie